Τεκτονικό Μουσείο

Τεκτονικό Μουσείο

της Στοάς “ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ”

Το Τεκτονικό Μουσείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των Αδελφών της αρχαιότερης Στοάς της Ελλάδος ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, το έτος 2006 και στεγάζεται στον 2ο όροφο του ιδιοκτήτου κτηρίου της Στοάς στην Κέρκυρα, σε χώρο 70τ.μ.

Φιλοξενεί τεκτονικά ενθύμια, τόσο της Στοάς ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, η οποία ιδρύθηκε το έτος 1818, όσο και παλαιοτέρων Στοών, ξένων Τεκτονικών Δυνάμεων, οι οποίες λειτούργησαν στην Κέρκυρα από τα τέλη του 18ου και μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνος.

Στην πλούσια συλλογή του περιλαμβάνονται κειμήλια των Στοών ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, SAN NAPOLEON, LA PAIX, BENEFICENZA, ΕΝΩΜΕΝΕΣ BENEFICENZA & FILOGENIA, ΠΡΟΟΔΟΣ, ΈΝΩΣΙΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ κ.ά., όπως παλαιά ξίφη, πορσελάνινα σερβίτσια φαγητού, περιζώματα και κοσμήματα, διπλώματα, καθώς και πολλά ενθυμήματα από την πορεία της Στοάς ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ από το 1818 μέχρι και σήμερα.

Μεγάλης σπουδαιότητας έκθεμα αποτελεί το μοναδικό πρωτότυπο Σύνταγμα της πρώτης Μεγάλης Στοάς στην ελληνική επικράτεια, της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος, που δημιούργησε ο Διονύσιος Ρώμας, το ξίφος του, καθώς και πλήθος ιστορικών εγγράφων, του πλούσιου ιστορικού Τεκτονικού αρχείου της Στοάς ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Το Τεκτονικό Μουσείο της Στοάς, από το 2013, είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τεκτονικών Μουσείων – Βιβλιοθηκών και Αρχείων (Association of Masonic Museums, Libraries and Archives).