Αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

Η παρουσία σας εδώ πιστεύουμε ότι οφείλεται στην θέληση σας να πληροφορηθείτε τι είναι Τεκτονισμός και πως αυτός μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να γίνει καλύτερος μέσα στην κοινωνία που ζούμε.

Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση στη σημερινή κοινωνία δεν είναι ιδανική. Κυριαρχεί η αμφισβήτηση στις αρχές και τις αξίες που κάποτε σηματοδοτούσαν τις εξελίξεις στην ανθρωπότητα.

Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, η Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, προτάσσει ένα διαφορετικό πρότυπο. Αυτό της εσωτερικής αναζήτησης και της ομαδικής εργασίας, έτσι ώστε να επανανοηματοδοτηθούν οι αρχές και αξίες, που αποτελούσαν τους πυλώνες της κοινωνικής εξέλιξης και της προόδου.

Η διαδικασία της εσωτερικής, της προσωπικής αναζήτησης του καθενός από εμάς, δίνει τη χαρά της δημιουργίας. Στο πλαίσιο της ομαδικής εργασίας που επιτελείται στην Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος έχει ως αποτέλεσμα τη σύνθεση και την ενότητα της έκφρασης, μέσα από την πνευματική επαφή των μελών της.

Όλα τα παραπάνω πραγματώνονται μακριά από προκαταλήψεις, σε καθεστώς συνειδησιακής ελευθερίας και διαρκούς προσπάθειας αυτοβελτίωσης. Ελάχιστα μη υλικά πράγματα προξενούν μεγαλύτερη καταστροφή από αυτήν που προκαλεί η προκατάληψη.

Η ανοχή, η οποία είναι το αντίδοτο της προκατάληψης, είναι στην πραγματικότητα το κλειδί για την επίλυση πολλών από τα σημαντικά προβλήματα του σημερινού κόσμου. Αν η ανοχή μπορούσε να αντικαταστήσει την προκατάληψη, τότε η ανθρωπότητα θα ήταν σε θέση να συνειδητοποιήσει ότι, άσχετα από φυλή, πίστη ή πολιτισμικό υπόβαθρο, όλοι μπορούν να εκφράσουν κάτι καλό.

Η ανοχή θα επέτρεπε στα πιστεύω όλων να λειτουργήσουν δίχως παρέμβαση. Δεν θα εξασφάλιζε μονάχα ελευθερία σκέψης για τους άλλους αλλά και για εμάς.

Η άσκηση της ελευθερίας που διαθέτει ο άνθρωπος ως πνευματικό ον, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι ζωτικής σημασίας για μια ειλικρινή και καρποφόρα εσωτερική αναζήτηση, σε πείσμα όλων όσων αναφέραμε ως τώρα και αυτό θα πραγματοποιηθεί μόνο αν γίνουμε ένθερμοι και συνειδητοί υπερασπιστές ενός διαφορετικού τρόπου δράσης, ο οποίος συμπυκνώνεται στη φράση που ανήκει στη βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν Μπίατρις Χολ και βιογράφο του Βολταίρου, που υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre: «Διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα έδινα και την ζωή μου ακόμη, ώστε να μπορείς να το λες ελεύθερα».

Να έχετε μια όμορφη περιήγηση στην ιστοσελίδα μας.

Γεώργιος E. Δεληγιώργης

Μέγας Διδάσκαλος