Αδελφοί μου, 

Συμπληρώνονται σήμερα 34 χρόνια από την ημέρα που κάποιοι Αδελφοί μας δημιούργησαν νέα δεδομένα στο Ελληνικό αλλά και στο παγκόσμιο τεκτονικό στερέωμα, ιδρύοντας την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. 

Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ ζώντας την δικαίωση του αποτελέσματος αυτής της προσπάθειας. Ήταν μια ενέργεια δυστυχώς αναπόφευκτη, μια κίνηση που, αν δεν είχε πραγματοποιηθεί, θα είχε οδηγήσει σε αφανισμό τον Ελληνικό Τεκτονισμό. 

Η δημιουργία της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος πολεμήθηκε και συκοφαντήθηκε από αυτούς που ήταν αιτία για αυτήν την ενέργεια. Αντιμετωπίστηκε με υπεροψία και αλαζονεία, παρουσιάζοντας τους πρωτεργάτες αυτής της κίνησης σαν ιδιοτελείς και επίορκους και θεωρώντας δεδομένο ότι αυτή η κίνηση δεν θα είχε παρά μερικούς μήνες ζωής. 

Μπαίνοντας στο 35ο έτος συνεχούς λειτουργίας, η Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος όχι μόνο δεν έσβησε, αλλά δυνάμωσε και βρίσκεται σήμερα μπροστά στις προκλήσεις του αύριο, έτοιμη να συνεχίσει την ανάπτυξη που όλοι βλέπουμε πλέον ξεκάθαρα. Στέκεται θεματοφύλακας των Τεκτονικών Οριοθεσίων έχοντας παγκόσμια αναγνώριση της κανονικότητας της, έχοντας αναπτύξει σχέσεις αμοιβαίας αναγνώρισης και φιλίας με τις αρχαιότερες Μεγάλες Στοές την υφηλίου, αλλά και με Μεγάλες Στοές οι οποίες έχουν σημαντική ιστορική συνεισφορά στην διαμόρφωση της παγκόσμιας Τεκτονικής κοινωνίας. 

Για όλους εμάς που συνεχίζουμε την πορεία που χάραξαν οι ιδρυτές Αδελφοί μας, η ευθύνη είναι μεγάλη για την συνέχιση του έργου τους. Γίνεται δε ακόμη μεγαλύτερη βλέποντας την ανάπτυξη της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι όλοι συναισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης αυτής. 

Πρώτο και κύριο μέλημα μας είναι, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και τους Δασκάλους μας, να διασφαλίσουμε το μέλλον στηρίζοντας τους νέους αδελφούς. Αυτοί είναι το αύριο, η συνέχεια του τεκτονισμού. Αυτοί είναι οι νέοι κρίκοι της αλυσίδας που ενώνονται σταθερά με τους παλιούς για να δώσουν αυτό που χρειάζεται η κοινωνία μας. 

Οι δύσκολές συνθήκες που βιώνουμε αυτή την εποχή, δεν μας επιτρέπουν δυστυχώς να γιορτάσουμε την αυριανή επέτειο όπως της αξίζει. Ας κρατήσει ο καθένας μας στην καρδιά 

του το μήνυμα των ημερών και την ελπίδα αλλά και την βεβαιότητα ότι η 35η επέτειος της ίδρυσης μας θα γιορταστεί με την λαμπρότητα που της αξίζει. 

Με άξονες την προσφορά του τεκτονισμού στον άνθρωπο και την κοινωνία, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που σήμερα μας δίνονται αλλά πάνω απ’ όλα την διατήρηση άσβεστης της φλόγας των αρχών και αξιών μας, προχωράμε σε ένα δρόμο, ο οποίος μας εξασφαλίζει ένα λαμπρό μέλλον. 

 

Με αδελφική αγάπη

Γεώργιος Ε. Δεληγιώργης

Μέγας Διδάσκαλος